MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Rozgrzewający dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian. Ten posiłek dodaje energii

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Rozgrzewający dahl z soczewicy to danie, które można zajadać przez cały rok. Dominika dodaje do niego olej określany jako tadka.
Rozgrzewający dahl z soczewicy to danie, które można zajadać przez cały rok. Dominika dodaje do niego olej określany jako tadka. Justyna Chrobot/materiały prasowe wydawnictwa Buchmann
Dahl z soczewicy to rozgrzewający posiłek, który można jeść przez cały rok. Dzięki soczewicy danie ma wysoką zawartość białka. Ostrości dodaje zestaw starannie wybranych przypraw, w tym imbiru, kurkumy i mielonej kolendry. Warto wiedzieć, że dahl wywodzi się z kuchni indyjskiej. Zobacz przepis pochodzący z książki „Roślinna sprawa” Dominiki Targosz.

W skrócie

Dominika Targosz zdradza, że dahl z soczewicy często gości u niej na zimowe śniadanie. Białko sprawia, że można być nasyconym i rozgrzanym na długo. Autorka przepisu zachęca podawać go z plastrami marynowanej dyni i piklowaną różową cebulką. Dodamy, że latem ostry dahl zintensyfikuje potliwość i dzięki temu będzie nam chłodniej w gorące din. Kucharka podpowiada też, że metoda wlewania gorącego oleju do zupy określana jest jako tadka i dzięki niej zupa jest idealnie gładka. Zobacz przepis na dahl z soczewicy idealny do świętowania np.: Międzynarodowego Dnia Wegetarianizmu przypadającego 1 października.

Dahl z czerwonej soczewicy – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 40 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 200 g czerwonej lub żółtej soczewicy,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • mały kawałek imbiru,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
  • olej do smażenia,
  • 1,5 l wody,
  • sól.

Tadka:

  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kozieradki i/lub gorczycy,
  • 1/2 łyżeczki ziaren kuminu,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 mała suszona papryczka chili (opcjonalnie).

Jak zrobić domowy dahl z soczewicy?

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju. Posiekaj drobno cebulę, wrzuć ją do garnka, a kiedy zrobi się szklista, dodaj posiekany imbir i kolendrę oraz kurkumę.
  2. Smaż 2–3 minuty, dodaj soczewicę oraz sól, wymieszaj i wlej 1,5 l wody. Postaw na niewielkim ogniu, przykryj i gotuj ok. 25 minut.
  3. Po upływie tego czasu przemieszaj dahl. Jeśli jest jeszcze wodnisty, przykryj go i gotuj kolejne 10 minut. Jeżeli dahl nie jest wystarczająco kremowy, dodaj więcej wody i wydłuż czas gotowania — ziarenka soczewicy powinny się całkowicie rozpaść.
  4. Przygotuj tadkę: do rondelka wlej olej, dodaj pokrojony na plasterki czosnek i przyprawy. Postaw na małym ogniu i powoli podgrzewaj.
  5. Kiedy czosnek zarumieni się na brzegach, wlej gorący olej do garnka z dahlem i energicznie zamieszaj. Wyłącz ogień, ostrożnie spróbuj (uwaga: dahl jest bardzo gorący!) i dopraw do smaku.

„Roślinna sprawy” – przepisy Dominiki Targosz

Autorka książki zebrała przepisy na proste i smakowite dania nie tylko dla wegan i wegetarian. Na pożywny obiad można przygotować lekką sałatkę z chlebem panzanella. Na śniadanie można także przyrządzić twarożek wiejski z tofu, a na wytrawny deser – krakersy wieloziarniste. Smakosze słodkich i wyrazistych w smaku wypieków będą zachwyceni gryczanym chlebkiem bananowym.

Przepis z książki „Roślinna sprawa” udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Rozgrzewający dahl z soczewicy. Poznaj przepis na aromatyczne danie dla wegetarian. Ten posiłek dodaje energii - Strona Kuchni

Wróć na rogozno.naszemiasto.pl Nasze Miasto