MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku...
fot. Agata Wodzień-Nowak

Policzyliśmy, ile w 2024 roku kosztuje pączek własnej roboty nie tylko na tłusty czwartek. Warto robić pączki w domu?

Jak zrobić ciasto na pączki?

Mleko podgrzej z cukrem (ale nie gotuj), w osobnym garnku rozpuść margarynę (możesz zamiennie użyć masła). Następnie ubij jajka z cukrem wanilinowym, a w kolejnym kroku wkrusz drożdże i utrzyj masę pałką.

Dodaj do jaj roztopioną margarynę i mleko o letniej temperaturze, a także mąkę. Całość wyrabiaj ok. 7 minut. Możesz dodać trochę alkoholu, by pączki nie chłonęły tak tłuszczu.

Teraz ważny moment. Do większej miski niż ta, w której masz wyrobione ciasto, wlej zimnej wody tyle, by miska z ciastem lekko się unosiła. Przykryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż całość wyrośnie.

Zobacz również

Lara Gessler żyje na kredyt! Jak to możliwe?

NOWE
O TYM SIĘ MÓWI
Lara Gessler żyje na kredyt! Jak to możliwe?

Świątek stawia bardziej na kontrolę niż na inspirację po trudnym meczu?

Świątek stawia bardziej na kontrolę niż na inspirację po trudnym meczu?

Polecamy

Czarne chmury nad Wielkopolską

Czarne chmury nad Wielkopolską

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami

Dinner in the Sky: Kulinarna uczta nad Karkonoszami